Skip to content

BESİN DESTEKLERİ

AVUÇ AVUÇ İLAÇ MI? VİTAMİN KULLANMAK MI DAHA SAĞLIKLI?
Günümüzde birçok kişi vitamin eksiklikleri yaşamakta. Normal standart laboratuvar testlerinde birçok vitamin değeri test edilmediğinden kişilerin eksiklik yaşadığı vitamin, mineral ve eser elementler atlanabiliyor.
Bu konuda birçok bilimsel araştırma yapılmakta. Çok basit olarak atlanan B vitamin eksikliğinin kişilerde depresyon dahi yapabildiği gösterilmiştir.
 
Vitamin A : Görme, cilt hastalıkları, Anti aging mekanızmalarında önemli 
Vitamin B12 : Hafıza, Kemik sağlığı, Kalp hastalıkları için koruma da önemli
Vit C: Bağışıklık sistemini destekler, güçlendirir, antioksidandır. Beynin Dopamin yapmasına yardımcı olur.
Demir : Hepimizin bildiği, kansızlık, Demir eksikliğinde görülmekte. Özellikle bayanlarda adet dönemlerinden dolayı eksikliğine sık rastlanıyor. Yorgunluk, Depresyon, Saç dökülmesi, Hafıza sorunları, Kalp rahatsızlıkları yaratabilmekte.
D vitamini: Bu vitaminin, kanser tedavisinde, yüksek tansiyonda, kemik erimesinde, otoimmün hastalıklarda, şeker hastalığında çok önemli ve etki olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. 
Kalsiyum: Eksikliği kemik erimesi, yorgunluk, depresyon, çarpıntı,kas spazmları, eklem ağrısı, başağrısı yapabilir. Yaygın inanca rağmen süt ve süt ürünleri temel kalsiyum kaynağı değildir. Özellikle koyu yeşil sebzeler, lahana, brokoli, şalgam, somon, sardalye, et suyu da Kalsiyum açısından oldukça zengindir.  
Magnezyum: Magnezyum rutin testlerde çok bakılmayan ve eksikliği atlanan bir mineraldir. Eksikliği depresyon, kan şekeri problemleri, kas ağrısı, kas spazmları, Tiroid hastalığı, düşük bağışıklık sistemi, yorgunluk, kemik kayıplarından sorumlu olabilir. Başağrısı tedavisi, kısırlık tedavisi, tiroid rahatsızlıklarında mutlaka takviye edilmelidir.
 
Birçok vitamin, mineral eksikliği bu şekilde vücudumuzda rahatsızlıklara yol açabilir. Mutlaka bunların eksikliklerinin doğru ve yeterli şekilde giderilmesi gerekir.

Kaynak: 

—-Consequences of Inadequate Intakes of Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Calcium, Iron, and Folate in Older Persons, Curr Geriatr Rep. 2018; 7(2): 103–113., Published online 2018 Apr 17. doi:  10.1007/s13670-018-0241-5

PMCID: PMC5918526

Yasal Uyarı

BU SİTE KİŞİLERİ BİLGİLENDİRMEK AMACI İLE HAZIRLANMIŞTIR. SAĞLIK HİZMETİ VERMEMEKTEDİR. SİTEDEKİ BİLGİLER HİÇBİR ŞEKİLDE HASTALIKLARIN TANI VE TEDAVİSİNDE KULLANILMAMALIDIR. SİTE İÇERİĞİNİN BU ŞEKİLDE TANI VE TEDAVİ AMACI İLE KULLANIMINDAN DOĞACAK TÜM SORUMLULUK ZİYARETÇİYE AİTTİR. SİTE İÇERİĞİ Uzm. Dr. Ebru AKÇAKANAT tarafından yazılmış, kendi muayenehanesindeki yöntemleri içermektedir. Bu site bilgilerinin birebir kopyalanması YASAL OLARAK SUÇTUR.

Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılır. Tıpta aynı hastalık/rahatsızlık için farklı yöntemler kullanılabilir. Uygulanılan yöntemler ve tedavi şekilleri ile ilgili sonuçlar; kişinin durumuna, rahatsızlığının sürecine, yaşına, tedavi uyumuna vb. gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dolayısı ile hiçbir hastalık tedavisi için tıp bilgilerimiz gereği de sonuç garantisi verilemez. Siteden alınan her bilginin mutlaka doktorunuza danışarak kullanılması gerekmektedir.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Let’s talk or book now

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.

Call Now Button